Περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής τονίζοντας πως από τις εργασίες της COSCO υπάρχει έντονη ρύπανση της θάλασσας, καθώς και του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.
Επιπλέον, αναφέρεται στις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Κυρίας Μενδώνη ότι το μνημείο δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, την ώρα που επισημαίνει ότι από τις εργασίες της Cosco έχει δημιουργηθεί μία νέα παραλία στη νοτιοανατολική πλευρά του μνημείου.
Αναλυτικά τα όσα επισημαίνει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής:
Μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής για διαρροή μπάζων και βυθοκορημάτων στη θάλασσα της Πειραϊκής, το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διενέργησε αυτοψία στις 11 Ιουνίου 2021 όπου διαπίστωσε μερικά από τα καταγγελλόμενα όπως:
· Την διαρροή μέσα στη θάλασσα των μπάζων και βυθοκορημάτων που προορίζονται για την πλήρωση των τσιμεντοκιβωτίων,
· Τον διασκορπισμό τους στον αέρα
· Την ρύπανση της θάλασσας κατά μήκος των τσιμεντοκιβωτίων-κεσον
· Την δημιουργία νέας παραλίας από επιχωματώσεις νοτιοανατολικά του μνημείο του Θεμιστοκλή που δικαιώνει την προσφυγή του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και των κατοίκων, καθώς και την προσωρινή διαταγή για παύση των εργασιών στις 16-12-20 του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά.
· Τη μη τήρηση προγράμματος και τη μη διαβίβαση από την ΟΛΠ ΑΕ παρακολούθησης μετρήσεων για την ποιότητα του θαλασσινού νερού με προσδιορισμό της θολερότητας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια εργασιών που διεξάγονται την τουριστική περίοδο και σε απόσταση 100 μέτρων από το όριο του έργου, προς την κατεύθυνση των πλησιέστερων παραλιών της περιοχής, σε εφαρμογή του όρου 4.2.8.7. της σχετικής ΑΕΠΟ.
Το πόρισμα της αυτοψίας κοινοποιείται μεταξύ άλλων στην Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, κοινοποιείται το παρόν για ενημέρωση και τυχόν δικές τους ενέργειες για την εξέταση της αναγκαιότητας προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.
Επιπλέον ως «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενο έγγραφο του τμήματος περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής η ΟΛΠ ΑΕ δηλώνει ότι τα υλικά πλήρωσης των τσιμεντοκιβωτίων – κεσόνς προέρχονται από βυθοκόρηση του έργου των ιδιωτικών ναυπηγείων της ΝΕΖ Περάματος εφ’ όσον διασφαλιστεί η αποφυγή διαρροών προς το θαλάσσιο περιβάλλον».
Από την παραπάνω έρευνα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Από τις εργασίες της COSCO διαρρέουν και διασκορπίζονται τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα σωματιδιακά υλικά προερχόμενα από τα βυθοκορήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και μάλιστα πλησίον πολυσύχναστης παραλίας λουομένων βάζοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία τους από τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν.
2. Το μνημείο του Θεμιστοκλή χρήζει άμεσης προστασίας από τις επιχωματώσεις καθώς έχει δημιουργηθεί νέα παραλία ακριβώς στη νοτιοανατολική πλευρά του μνημείου.
Στις 22 Ιουλίου 2021 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής και των 24 κατοίκων που προσέφυγαν από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγγέλλοντας την ρύπανση της θάλασσας και στο Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, ενώ τόσο η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωνε προφορικά μέσα στη Βουλή όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού εγγράφως προς το Δικαστήριο, ότι το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο και όλα τελούν υπό την επίβλεψή τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ Μ.Κ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.
ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.
21.2. Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί. ΣΕΛΙΔΑ 32 από 40
21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.
21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.
21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.
21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.
21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.
21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).
21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.
21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου