Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξαγωγή τουλάχιστον 4.000 τόνων απαγορευμένων νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων, με προορισμό τη Βραζιλία και άλλες χώρες.
Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει από το 2018 τη χρήση τέτοιων παρασιτοκτόνων, τα οποία χαρακτηρίζονται «φονιάδες μελισσών» και απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα. Περισσότερες από 15 χώρες όμως, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, συνεχίζουν να χορηγούν προσωρινές εξαιρέσεις κυρίως σε παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Η Ε.Ε. εξακολουθεί έτσι να παράγει και να εξάγει μαζικά αυτά τα ακραία τοξικά παρασιτοκτόνα.
Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Unearthed, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde, οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν την εξαγωγή 4.000 τόνων νεονικοτινοειδών για τον ψεκασμό 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργειών σε Βραζιλία και Αργεντινή. Η χρήση αυτών των χημικών αναμένεται να οδηγήσει στον θάνατο τρισεκατομμύρια μέλισσες.
Πίσω από αυτές τις εξαγωγές βρίσκονται εταιρείες-κολοσσοί. Η Syngenta ευθύνεται για τα τρία τέταρτα των εξαγωγών τέτοιων ουσιών, με την εταιρεία να διαθέτει μονάδες παραγωγής σε Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία και Ουγγαρία. Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη αυτή κατέχει η Bayer, που έλαβε φέτος 119 εξαιρέσεις για την εξαγωγή παρασιτοκτόνων σε 43 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Βραζιλία, η Ινδία, η Γουατεμάλα, το Ιράκ και η Κένυα. Στο αμφιλεγόμενο αυτό εμπόριο συμμετέχουν επίσης η γερμανική BASF, η αμερικανική FMC, η αυστραλιανή Nufarm και η ιαπωνική Sumitomo.
Τα νεονικοτινοειδή είναι τα πιο διαδεδομένα εντομοκτόνα στον κόσμο και αξιοποιούνται για την προστασία 140 ειδών καλλιεργειών (σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι, τεύτλα). Το 2018, περισσότεροι από 22.000 τόνοι διεσπάρησαν σε όλο τον κόσμο, με τον παγκόσμιο τζίρο από την εμπορία τους να ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια.
Παρά τα οφέλη της χρήσης τους για την προστασία οικονομικά και κοινωνικά κρίσιμων καλλιεργειών, τα νεονικοτινοειδή απειλούν την επιβίωση των μελισσών, που έρχονται σε επαφή με τις ουσίες αυτές στην προσπάθειά τους να γονιμοποιήσουν άνθη. Οι εταιρείες από την πλευρά τους, έχουν επιδοθεί σε σκληρό παιχνίδι επιρροής, αξιοποιώντας τον στρατό από λομπίστες που διαθέτουν στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών οργάνων. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, οι ουσίες αυτές θα απαγορευθούν οριστικά και για εξαγωγή τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.
ΠΗΓΗΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
Μ.Κ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου