ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΕ ΦΥΚΙΑ

 

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 η ιστοσελίδα www.cibum.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "EFSA: Έκθεση σε βαρέα μέταλλα για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό από την κατανάλωση φυκιών". Εν ολίγοις η EFSA αξιολόγησε τη σχέση της κατανάλωσης φυκιών και αλόφυτων με τη διατροφική έκθεση σε βαρέα μέταλλα και την πρόσληψη ιωδίου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Για τα βαρέα μέταλλα, τα μεγαλύτερα μέσα επίπεδα ήταν για το αρσενικό, ιδίως το ολικό αρσενικό, αλλά και σε λίγα δείγματα για το ανόργανο αρσενικό και το κάδμιο. Οι μέσες συγκεντρώσεις υδραργύρου στα φύκια ήταν οι χαμηλότερες. Από την κατανάλωση φυκιών, οι εκτιμήσεις έκθεσης για το κάδμιο σε ενήλικες, είναι εντός του εύρους των προηγούμενων εκτιμήσεων έκθεσης, ενώ για το ανόργανο αρσενικό και τον μόλυβδο οι εκτιμήσεις έκθεσης είναι μικρότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα φύκια προσδιορίστηκαν επίσης ως σημαντικές πηγές ολικού αρσενικού που αναφέρεται κυρίως, με ορισμένες εξαιρέσεις, στο οργανικό αρσενικό.

ΠΗΓΗ

Όπως μπορούμε να διασταυρώσουμε από οποιαδήποτε επιστημονική πηγή, η έκθεση σε αρσενικό προκαλεί τοξικότητα σε βάρος του ανοσοποιητικού συστήματος, του καρδιαγγειακού συστήματος, του δέρματος και του ήπατος. Το αρσενικό είναι επίσης και καρκινογόνο. Η έκθεση πραγματοποιείται πρωτίστως μέσω του μολυσμένου νερού, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί και σε μολυσμένα ψάρια υπό οργανική μορφή. Η περισσότερο τοξική παραμένει η ανόργανη.

Το κάδμιο, της διατροφής, θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε οστεομαλακία. Όσο για τον υδράργυρο, ιδίως υπό οργανική μορφή, βρίσκεται σε μολυσμένα ψάρια και οδηγεί σε νευρολογικά προβλήματα. Ομοίως και για τον μόλυβδο ο οποίος βρίσκεται και αυτός σε μολυσμένο νερό.

Η θέση μας είναι ότι η προτεραιότητα της βιομηχανίας μιας χώρας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απαγορεύεται έστω και η ελάχιστη χρήση βαρέων μετάλλων σε όλα τα διατροφικά και φαρμακευτικά είδη. Θα πρέπει να γίνεται τεράστια μέριμνα και για τον έλεγχο των υδάτων για περιβαλλοντικούς ρύπους ώστε να εξαλείφονται επί τόπου. Συνεπώς το θέμα είναι ότι πρόκειται για μια αμεσότατη σχέση της υγείας του περιβάλλοντός μας με τη δικιά μας υγεία.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ