ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΜΕΛΕΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ


 

Στις 21 Ιουλίου 2023 δημοσιεύθηκε μια έκθεση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) σχετικά με κρούσματα αλλαντίασης εξαιτίας κατανάλωσης ομελέτας από πατάτα. Δύο κρούσματα αλλαντίασης σε άτομα που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία και είχαν καταναλώσει ομελέτα με πατάτα, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές υγειονομικές αρχές. Τρεις μέρες αργότερα, οι ισπανικές αρχές ανέφεραν δύο κρούσματα σε Ισπανούς πολίτες στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια, οι οποίοι είχαν καταναλώσει το ίδιο προϊόν.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν. Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως "χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση". Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Μια Πολιτεία με δίκαιο τρόπο λειτουργίας ασφαλώς δεν θα επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Ή τουλάχιστον θα φροντίζει να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα μόνο σε μονοψήφιο ποσοστό. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο μέσω αυστηρότατων ελέγχων της τροφικής αλυσίδας. Επίσης θα υπάρχουν καινούργιες υποδομές υψηλότατων προδιαγραφών, αλλά και θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες. Όλα αυτά απαιτούν κεφάλαια τα οποία, από τη μία είναι υπαρκτά αλλά από την άλλη είναι αχρησιμοποίητα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανθρωποκεντρισμού σε αρκετά κράτη αυτού του πλανήτη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ