ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Κουρουμπλής: Και Οι Έλληνες Της Μικράς Ασίας Μπήκαν Ως Λαθραίοι Στην Ελλάδα

 


Σε σύγκριση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου με τους Έλληνες που ξεριζώθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «και τότε οι Έλληνες μπήκαν ως λαθραίοι γιατί τους ζητούσαν διαβατήρια»

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην εκπομπή “Western” του Kontra Channel, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως «είχαμε τα ίδια γεγονότα που ζούμε τώρα τις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής».
Μάλιστα, στην αντίδραση που προκλήθηκε on air για τον ανόμοιο χαρακτήρα της σημερινής κατάστασης με το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, ο κ. Κουρουμπλής υπεραμύνθηκε της άποψής του, λέγοντας πως «τρεις μέρες πριν την Καταστροφή βγήκε διάταγμα που έλεγε πως οι Ίωνες θα μπουν μόνο αν έχουν διαβατήριο».
ΟΜΩΣ ΞΕΧΝΑ Ο κ. ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΖΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ , ΗΤΑΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΘΩΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΙΩΝΩΝ .
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ .ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ .
*Από το ελληνοτουρκικό site: http//www.busim.ee.boun.edu.tr/~esme/gr/table.html

Μια μαρτυρία

«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ. Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ακόμα και στη Γαλλία -η φιλοτουρκική πολιτική της οποίας καθόριζε την πληροφόρηση που παρείχαν οι δημοσιογράφοι- διογκώθηκαν τα αντιτουρκικά συναισθήματα. Όμως, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τρομερό τοπίο εκείνων των ημερών αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες όσων το έζησαν.
Η συλλογή και η έκδοση των αυθεντικών μαρτυριών έγινε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Μαρτυρίες συγκλονιστικές, που πιστοποιούν την ύπαρξη του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Τυχαία επιλέξαμε και δημοσιεύουμε τις αναμνήσεις της Ελένης Καραντώνη από το Μπουνάρμπασι, έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης. Το Μπουνάρμπασι είχε χίλιους κατοίκους, από τους οποίους οι οκτακόσιοι ήταν Έλληνες:
«...Άρχισε ο στρατός μας να φεύγει. Χτυπούσαν τις πόρτες μας και ζητούσαν ρούχα για να βγάλουν το χακί από πάνω τους. Πόσους δεν ντύσαμε! Οι μεγάλοι οι δικοί μας ξεκουμπίστηκαν και φύγανε κι άφησαν τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Έφταναν οι στρατιώτες ξυπόλυτοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι κατέβαιναν και έσφαζαν τους Έλληνες. Το ίδιο έκαναν και οι δικοί μας. Παντού φωτιά και μαχαίρι άκουες και έβλεπες. Από τους κατοίκους του Μπουνάρμπασι έμειναν καμιά δεκαριά οικογένειες... Μερικοί κατάφεραν να φύγουν, σέρνοντας με την κοιλιά προς το Σικλάρι και από κει στη Σμύρνη. Τους άλλους όλους τους ατιμάσανε, τους σφάξανε, τους κρεμάσανε, τους κάψανε. Κι εκείνους που κατάφεραν από το Σικλάρι να φτάσουν στη Σμύρνη, όταν ήρθε ο Κεμάλ, τους έπιασε και τους έσφαξε.
Εμείς βρισκόμασταν στη Σμύρνη. Πλημμύρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Βάλανε φωτιά οι Τούρκοι, μια ώρα μακριά. «Μη φοβάστε είναι μακριά», μας είπε ο νοικοκύρης του σπιτιού που μέναμε. Σ´ ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε. Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες (σ.τ.σ. οι άτακτοι Τούρκοι) βρίσκονταν στη μέση, και έσφαζαν και σκότωναν.
Τη νύχτα οι Τσέτες έκαναν επίθεση ν´ αρπάξουν, να σφάξουν, ν´ ατιμάσουν. «Βοήθεια! Βοήθεια!», φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Έριχναν τους προβολείς. Σταματούσαν για λίγο. Τη νύχτα θέλαμε να πάμε προς νερού μας. Πήγαμε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα (σ.σ. μεγάλο ανοιχτό λάκκο). Γύρω-γύρω, στα χείλια της χαβούζας σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα η χαβούζα ήταν γεμάτη κεφάλια. Έπαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν μέσα στη χαβούζα και τα κορμιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω-γύρω. Ήταν φοβερό. Όσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ´ αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου. Τον αδελφό μου τον έσφαξαν στο χωριό.
Έβγαλαν, μετά, ιταλικά και ελληνικά πλοία και μας πήραν. Πόσους; Ούτε ένα είκοσι τοις εκατό δεν επήραν. Τέτοια καταστροφή δεν είδαν τα μάτια μου!».

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΧΑΝ Η ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ? ΕΙΧΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΩΣ " ΠΡΟΦΗΤΕΣ " ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ  ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ  "ΛΑΘΡΑΙΟΙ ".





*Όπως αποτυπώθηκε στην Επετηρίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας το 1930.

ΚΑΙ ΕΝΩ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΜΕ Φ.Ε.Κ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ .







ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ  " ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ " ? ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΑΛΛΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ .....


ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

SORRAS T.V

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΕΛΙΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ