ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ομιλία Ερντογάν για «Γαλάζια Πατρίδα» και τουρκολιβυκό μνημόνιο

 


Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη

Δεν έχασε την ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σήμερα έδωσε έμμεση απάντηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εμμένοντας στην ισχύ του – παράνομου κατά την Αθήνα και μη αναγνωρισμένου από την ΕΕ – μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν – όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – υποστήριξε πως με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τρίπολη, η Άγκυρα εξασφάλισε τα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο των δύο χωρών στη Μεσόγειο.

Επιπλέον ο Ερντογάν απευθυνόμενος στα στελέχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, – λίγες μέρες μετά τη «θύελλα» που προκάλεσε η διαβόητη επιστολή των 104 απόστρατων Ναυάρχων – ανέφερε: «Χαιρετίζω τα μέλη του ναυτικού μας που για πολλούς μήνες είναι στη θάλασσα: κυματίζουν τη σημαία μας, προστατεύουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας και δεν αφήνουν περιθώριο σε όσους έχουν βλέψεις στα συμφέροντα και δικαιώματα μας».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Ακάρ: Οι Έλληνες να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επέμεινε στην εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες γείτονες μας έχουν πρακτικές παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Χωρικά ύδατα 6 μίλια, ενώ μιλούν για εναέριο χώρο 10 μίλια».

«Εμείς τους λέμε να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Όπως η Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων. Σε αυτές γράφει πως τα νησιά θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Στρατιωτικοποιήσατε τα 16 και μετά λέτε “μας προκαλούν οι Τούρκοι”», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ακάρ επιτέθηκε προσωπικά και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, σημειώνοντας πως «ξεπερνάει το όριο ευγένειας» και χαρακτηρίζοντάς τον «αγενή».

Όπως είπε, ο Ακάρ «οι Έλληνες διεκδικούν 40.000 τετρ. χιλιόμετρα θαλάσσιας ζώνης για ένα νησί όπως το Καστελλόριζο 10 τετρ. χιλιομέτρων το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από την Τουρκία».

«Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να μην βασίζονται σε άλλους και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και το βάρος τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή σε όλους. Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει στον ίδιο τον λαό της, και ξοδεύει τα χρήματα για εξοπλισμούς. Η κούρσα των εξοπλισμών είναι μαθηματικά λάθος. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα και κάποια αεροπλάνα», ανέφερε και επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr/

https://www.mfa.gr/zitimata-ellinotourkikon-sheseon/eidikotera-keimena/tourkikes-diekdikeseis.html

ΠΕΡΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ Η ΜΕΓΙΣΤΗ.

Το διεθνές νομικό πλαίσιο, ωστόσο, με το οποίο ρυθμίστηκαν τα θέματα κυριαρχίας στην περιοχή μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους (Συνθήκες Λωζάνης 1923 και Παρισίων 1947) είναι απολύτως σαφές και αδιαμφισβήτητο.

Ειδικότερα το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 προβλέπει τα εξής: «Η ληφθείσα απόφασις της 13ης Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαϊου 1913 και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας επικυρούται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τις υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρο 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης : «Η Τουρκία δηλοί ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης



ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ (1923) ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ συνθήκη Μοντρέ (1936)

Η στρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης βασίζεται στη συνθήκη Μοντρέ (1936) που αντικατέστησε το καθεστώς των Στενών τη συνθήκη της Λωζάνης (1923). Ενώ, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν εμπίπτουν σ’ αυτή τη συνθήκη. Στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμος και Ικαρία η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει μερική και ολική αποστρατικοποίηση, όπως απαιτεί η Τουρκία. Στα Δωδεκάνησα, με τη συνθήκη των Παρισίων (1947), προβλέπονται δυνάμεις εθνικής φρουράς, για την τοπική άμυνα.

ΠΗΓΗ 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Κ.

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

SORRAS T.V

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΕΛΙΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ