ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατώτερο ποιοτικά από την Coca Cola Zero σύμφωνα με το Nutriscore!

 

Βαθμοί Ποιότητας: Coca Cola [Β] > Ελαιόλαδο [D] Σύμφωνα με το Nutriscore!

Με βάση το Nutri-Score, το λάδι στα ράφια των καταστημάτων θα έχει μπροστα στην ετικέτα ένα χρωματιστό D, και δίπλα του θα φιγουράρει η Coca Cola Zero με το Β. Σε ένα σύστημα μέτρησης ποιότητας με το Α να είναι το πιο υγιεινό και Ε το λιγότερο.  

Τι είναι το Nutriscore;

Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Ξεκίνησε από την Γαλλία κι εφαρμόζεται σε Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία. Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).

Τί ισχυρίζονται όσοι είναι υπέρ;

Όσοι είναι υπέρ της εφαρμογής κάνουν λόγο για μια πιο εύκολα κατανοητή ετικέτα. Θεωρούν ότι με έρευνες φαίνεται ότι το Nutriscore είναι αυτό που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα. Ακόμη, ισχυρίζονται ότι η ετικέτα που βοηθά καλύτερα στην υγιεινότερη επιλογή τροφίμων, γεγονός που βοηθά τον καταναλωτή να έχει "υγιεινότερο καλάθι" και τα μέλη νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Δηλαδή, να τους βοηθήσει να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων τους όταν πρόκειται για λιγότερο υγιεινά προϊόντα. Εκτός όμως από τους καταναλωτές αναφέρονται και στους κατασκευαστές τροφίμωνπου τους παροτρύνουν να βελτιώσουν τις συνταγές τους, βελτιώνοντας και τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους.

Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να «πείσουν» την ΕΕ να κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του Nutrisore σε όλες τις συσκευασίες. Διαθέτουν μάλιστα και σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής υπογραφής για την εφαρμογή του Nutri-Score.

Συζήτηση στην ΕΕ για την υιοθέτησή του:

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα υιοθετήσει το Nutri-Score σε εθνικό επίπεδο"Αυτό το σύστημα επισήμανσης ενδέχεται να κάνει διακρίσεις σε σχέση με την ποιότητα των τροφίμων, τα τρόφιμα που έχουν ήδη επισημανθεί για την ποιότητά τους και τα τρόφιμα που έχουν τις ιδιότητες και τη σύνθεση που καθορίζεται από το νόμο», δήλωσε το Τσεχικό Υπουργείο Γεωργίας σε δήλωση. "Και δεν λαμβάνει υπόψη την καθημερινή κατανάλωση, που σημαίνει ότι το ελαιόλαδο δεν θα χαρακτηριστεί από το Nutri-Score ως πραγματικά υγιεινό φαγητό. "

Η συζήτηση για την πιθανή καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης των τροφίμων ξεκινά, με την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνουν οι τελευταίες χώρες που βγαίνουν και αντιτίθενται στην ιδέα.

Οι γνωστές υγιείς ιδιότητες του ελαιολάδου αναφέρονται συχνά από τους κριτικούς του Nutri-Score ως λόγος να μην υιοθετηθεί το σύστημα FOPL. Ακόμα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές για να φέρει το ελαιόλαδο ως υψηλής ποιότητας και υγιεινή διατροφή από το FOPL.

Σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό Agrodiario, η ΔΟΕ ελπίζει ότι το παρθένο ελαιόλαδο θα ταξινομηθεί εκ νέου με ένα "A ”- ο πιο υγιεινός βαθμός στο σύστημα πέντε γραμμάτων.

Ο Jaime Lillo, αναπληρωτής διευθυντής της ΔΟΕ, δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με αρκετούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας σε μια συμβουλευτική επιτροπή "να αναγνωρίζεται το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ως σχετικός συντελεστής στην υγεία. "

Ο Lillo τόνισε πώς είναι η τρέχουσα ταξινόμηση Nutri-Score για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "ανησυχητικό. "

Ωστόσο, ο Serge Hercberg, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και επικεφαλής της ομάδας που επινόησε το Nutri-Score, έχει προηγουμένως αντικρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς και είπε ότι το σημείο του FOPL είναι να συγκρίνει τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων στην ίδια κατηγορία.

Υποστηρίζει ότι δεν προορίζεται να είναι ο μόνος παράγοντας που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές στις επιλογές αγοράς τους και, στο α Συνέντευξη του Ιουλίου 2020 με Olive Oil Times, είπε ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων ήταν επιστημονικά υγιής.

"Περισσότερες από 40 μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά έχουν επικυρώσει τον αλγόριθμο στον οποίο βασίζεται ο υπολογισμός του », είπε.

 
Η συζήτηση για την πιθανή καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης των τροφίμων ξεκινά, με την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνουν οι τελευταίες χώρες που βγαίνουν και αντιτίθενται στην ιδέα.


 
την Ελλάδα, όπου οι αρχές έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την πιθανότητα υιοθέτησης του Nutri-Score από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφραστεί νέες επικριτικές φωνές.

Ο Μανώλης Χνάρης, μέλος της επιτροπής σχεδιασμού στην περιοχή της Κρήτης, όπου υπηρετεί επίσης ως επίσημος σύμβουλος του πρωτογενούς τομέα, έχει γράψει δημόσια επιστολή στο Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τονίσει τον μεγάλο κίνδυνο που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του Nutri-Score στην ΕΕ.

Ο Χνάρης είπε ότι το γαλλικό FOPL δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα πραγματικό θρεπτικό προφίλ των τροφίμων που επισημαίνονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Candiadoc, ο Χνάρης πιστεύει ότι αυτά τα προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, όπως το μέλι, ταξινομούνται από το Nutri-Score στην ίδια κατηγορία με το κέτσαπ και τις σόδες.

Το μέλι είναι μια από τις πιο σχετικές αγροτικές κρητικές εξαγωγές στην ηπειρωτική Ευρώπη και ο Χνάρης ζήτησε από την ένωση εξαγωγών της Κρήτης να συμμετάσχει στη δράση για ουσιαστική τροποποίηση του συστήματος Nutri-Score ή για να σταματήσει η εξάπλωσή του στην τρέχουσα μορφή του. Η Κρήτη είναι επίσης υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου των Ελλήνων παραγωγή ελαιολάδου.

Ο αντίκτυπος Nutri-Score στις εξαγωγές είναι επίσης το επίκεντρο της συζήτησης στην Ιταλία, όπου η ένωση αγροτών Coldiretti τόνισε για άλλη μια φορά πώς "επιβλαβής »η εφαρμογή του Nutri-Score θα ήταν στις ιταλικές εξαγωγές τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ένωση, θα πρέπει να Nutri-Score "επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δούμε ένα επίθεση στις ιταλικές γεωργικές εξαγωγές αξίας 44.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, τυρί και αλλαντικά που τιμωρούνται άδικα από το νέο σύστημα επισήμανσης. "

Εκτός της ΕΕ, η υιοθέτηση ενός νέου FOPL αντιμετωπίστηκε επίσης με σκεπτικισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνα καταναλωτών από την οποία?.

Στην έρευνα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ευνοούν το τρέχον σύστημα επισήμανσης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήταν αντίθετοι στην ενδεχόμενη εισαγωγή ενός διαφορετικού συστήματος.

Παρόμοια αντίθεση με ένα νέο FOPL αναμένεται από τις τοπικές αρχές στη Σουηδία, όπου μια πλατφόρμα επισήμανσης τροφίμων σε εθνικό επίπεδο εισήχθη πριν από δεκαετίες και, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, λειτούργησε αρκετά καλά. Το σουηδικό λογότυπο κλειδαρότρυπας υιοθετήθηκε επίσης στη Δανία και τη Λιθουανία.

"Στη Σουηδία βλέπουμε τη διατροφική επισήμανση FOP ως ένα από τα πολλά σημαντικά κομμάτια του παζλ όσον αφορά τις βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες και αναγνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του Στρατηγική Farm to Fork για τη βελτίωση της υγείας στην ΕΕ », δήλωσε ο Veronika Öhrvik, διευθυντής έργου της Keyhole.

Σύμφωνα με το περιοδικό Food Navigator, ο Öhrvik τόνισε τα ειδικά χαρακτηριστικά της σουηδικής διατροφής, όπως η κατανάλωση ολικής αλέσεως, τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύονται από το εθνικό FOPL.

"Τα προϊόντα έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών σύμφωνα με τα κριτήρια για το λογότυπο », είπε. "Ανησυχούμε ότι εάν δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το λογότυπό μας, οι παραγωγοί τροφίμων στη Σουηδία δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να αναπτύξουν προϊόντα με δημητριακά ολικής αλέσεως. "

"Εάν πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν με ένα άλλο λογότυπο, φοβόμαστε ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε στο ίδιο επίπεδο ένταξης στην κοινωνία [του λογότυπου Keyhole] », πρόσθεσε ο Öhrvik. "Πιστεύουμε περισσότερο στις περιφερειακές ετικέτες με κοινό έδαφος. "

ΠΗΓΗ

ΕΛΙΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ