Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2022
Ανάκληση Ρυζογκοφρέτας
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» στην ελληνική αγορά βιολογικές ρυζογκοφρέτες για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.
Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:
Α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ » με ενδεικτική φωτογραφία:
Β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» με ενδεικτική φωτογραφία:
Γ) το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07.02.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ» με ενδεικτική φωτογραφία:
O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Πηγή:medlabnews.griatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2016/01/carcinogen-aflatoxins.html#ixzz7lO5rJ8Kd
Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων αποφάσισε να προβεί στην ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση για την επίδραση των αφλατοξινών στην υγεία και στην διατροφή μας.
Υπάρχουν κυρίως τέσσερις αφλατοξίνες: B1, B2, G1, G2. Το γράμμα Β της ονομασίας των αφλατοξινών Β1 και Β2 προέρχεται από τον μπλε φθορισμό που έχουν όταν εκτεθούν στο υπεριώδες φως, ενώ το γράμμα G αναφέρεται στο κιτρινοπράσινο φθορισμό των σχετικών δομών υπό το υπεριώδες φως. Επιπλέον, δύο μεταβολικά προϊόντα, οι αφλατοξίνες Μ1 και Μ2, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως άμεσα συστατικά των τροφίμων και των ζωοτροφών, απομονώθηκαν πρώτα από το γάλα (milk) των γαλακτοφόρων ζώων που κατανάλωναν αφλατοξίνες: εξ' ού και ο προσδιορισμός Μ.
ΠΗΓΗ http://cydadiet.org/arthra/aflato3ines/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου