ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ Β1 ΣΕ ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ

 









Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2022

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάκληση Ρυζογκοφρέτας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» στην ελληνική αγορά βιολογικές ρυζογκοφρέτες για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:

Α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ » με ενδεικτική φωτογραφία:ρυζογκοφρέτα

Β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» με ενδεικτική φωτογραφία:ρυζογκοφρέτα

Γ) το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07.02.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ» με ενδεικτική φωτογραφία:ρυζογκοφρέτα

O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

ΠΗΓΗ https://www.efet.gr/index.php/el/enimerosi/deltia-typou/anakleiseis-cat/item/5165-deltio-typou-anaklisi-ryzogkofretas


Οι μυκοτοξίνες της μούχλας όπως οι αφλατοξίνες είναι σε θέση να προκαλούν οξεία τοξίκωση με ηπατικές βλάβες ή χρόνια τοξίκωση με ηπατικά προβλήματα, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. 

Στα επικίνδυνα είδη μούχλας, οι δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες, ιδιαίτερα οι αφλατοξίνες, εντοπίζονται μέσα ή γύρω από αυτές τις βαθιές ρίζες των μυκήτων εντός των τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοξίνες μπορεί να διασκορπίζονται σε όλο το τρόφιμο.


Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο επικίνδυνες μυκοτοξίνες. 



Πηγή:medlabnews.griatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2016/01/carcinogen-aflatoxins.html#ixzz7lO5rJ8Kd

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων αποφάσισε να προβεί στην ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση για την επίδραση των αφλατοξινών στην υγεία και στην διατροφή μας.

 Υπάρχουν κυρίως τέσσερις αφλατοξίνες: B1, B2, G1, G2. Το γράμμα Β της ονομασίας των αφλατοξινών Β1 και Β2 προέρχεται από τον μπλε φθορισμό που έχουν όταν εκτεθούν στο υπεριώδες φως, ενώ το γράμμα G αναφέρεται στο κιτρινοπράσινο φθορισμό των σχετικών δομών υπό το υπεριώδες φως. Επιπλέον, δύο μεταβολικά προϊόντα, οι αφλατοξίνες Μ1 και Μ2, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως άμεσα συστατικά των τροφίμων και των ζωοτροφών, απομονώθηκαν πρώτα από το γάλα (milk) των γαλακτοφόρων ζώων που κατανάλωναν αφλατοξίνες: εξ' ού και ο προσδιορισμός Μ.

ΠΗΓΗ  http://cydadiet.org/arthra/aflato3ines/

Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε  "φάρμακο σας ας γίνει  η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει  το φάρμακο σας". Κατανοώντας την ουσία της φράσης του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημασία  που έχει  η τροφή για τον οργανισμό μας, η οποία είναι υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, αλλά  και  για την ψυχική μας υγεία. Σήμερα λοιπόν μήπως είμαστε μερικά κιλά συντηρητικών , φυτοφαρμάκων , χημικών λιπασμάτων, μεταλλαγμένων, Αυτοάνοσων ασθενειών; Μήπως έχουμε γίνει πειραματόζωα σε ένα μεγάλο βιολογικό πείραμα στο όνομα του κέρδους των μεγάλων εταιρειών; Ή μήπως κατάντησαν την τροφή μας όπλο μαζικής καταστροφής;  

Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς τους το επιτρέψαμε με την αδράνειά μας και είναι τώρα η ώρα οι πολίτες να αναλάβουν την ζωή  στα χέρια τους και να σταματήσουν να περιμένουν από το κάθε κόμμα που μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση να μας σώσει . Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να μας επιτρέπουν να επιβιώνουμε. 
Δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας εμείς οι άνθρωποι όλοι θέλουμε τα ίδια ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑ - ΔΟΓΜΑ-ΧΡΩΜΑ.


ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ