Αν συνειδητοποιήσουμε αυτό το πολύ
σημαντικό ζήτημα δηλαδή το τι υπάρχει στο πιάτο μας είτε τρώμε βιολογικά είτε
όχι καταλαβαίνουμε ότι όλα ξεκινούν από τον σπόρο
Κάθε χρόνο ο φυτικός κόσμος προσφέρει με αφθονία τα
λουλούδια τα φρούτα και τους σπόρους του τα οποία με την σειρά τους θα γίνουν φυτά θάμνοι δέντρα. Ο Άνθρωπος
εκμεταλλευόταν πάντοτε αυτό τον κύκλο αφθονίας για τις καλλιέργειες του χρησιμοποιώντας
τους σπόρους που πρόσφερε κάθε σοδειά για τον επόμενο χρόνο.
Εδώ και αρκετά χρόνια ο κύκλος αυτός έχει διακοπή και οι
αγρότες πλέον είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τους σπόρους τους με λίγα λόγια
τους έκλεψαν την αυτονομία τους.
Μέχρι πριν 50 χρόνια οι αγρότες οι καλλιεργητές και οι κηπουροί χρησιμοποιούσαν σπόρους που είχαν την δυνατότητα να αναπαραχθούν καθώς οι καλλιέργειες συνεχίζονταν μέσα από τις οικογένειες ή τα χωριά όπου γινόντουσαν ανταλλαγές κάτι που συμβαίνει από την αρχή της γεωργίας πριν 20.000 χρόνια περίπου. Ο άνθρωπος πάντα φρόντιζε ώστε να έχουν την δυνατότητα οι σπόροι να αναπαράγονται και να προσαρμόζονται σε διαφορετικές γεωφυσικές και κλιματικές συνθήκες δημιουργώντας έτσι τις ποικιλίες. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν και πλέον στην αγορά δεν βρίσκει κανείς παρά μόνο σπόρους υβρίδια F1 οι οποίοι είναι στείροι ή μεταλλαγμένοι και πατενταρισμένοι οι λεγόμενοι γενετικά τροποποιημένοι
Και όλα αυτά γιατί; Επειδή κάποιοι θέλουν να
ελέγξουν κάθε έμβια μορφή ζωής για να υπάρχει κάθε έλεγχος στο πιάτο μας στην
τροφή μας.
Και δια του λόγου το αληθές Το 1974 ο γνωστός
Χένρι Κίσινγκερ είχε πει χαρακτηριστικά : «Ελέγξτε το
πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα Έθνη. Ελέγξτε την τροφή και θα ελέγχετε τον κόσμο»!
Σήμερα 2022 έχουμε την μια κρίση μετά την
άλλη είτε είναι γεωπολιτική είτε
ενεργειακή είτε επισιτιστική έχουμε μια αθέατη
επιβολή αλλαγής της τροφή μας μπαίνοντας στο πιάτο μας 3D κρέας από βλαστικά
κύτταρα αγελάδας ή κοτόπουλου, τα έντομα όπως οι γρύλοι, οι ακρίδες και οι
αλευροσκώληκες για να έχουμε πρωτεΐνη ή ακόμη και ο αέρας (σωστά διαβάσατε)
μέσω ζύμωσης υψηλής τεχνολογίας με διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και
μικρόβια, που μετατρέπει τον αέρα σε τρόφιμα.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μικρά έντομα — Μεγάλα οφέλη! Εγκρίνονται τα έντομα ως τρόφιμα στην ΕΕ
Τι θα υπάρχει στο πιάτο μας τα επόμενα χρόνια; Τρώγοντας… αέρα
Ακούγεται τρελό, όμως ήδη start-up στην Καλιφόρνια και στη Φινλανδία χρησιμοποιούν ζύμωση υψηλής τεχνολογίας, μετατρέποντας τον αέρα σε τρόφιμα.
Για την ακρίβεια παράγουν μια εναλλακτική πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιώντας απλά το διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μικρόβια, με… «μπλέντερ» ειδικές δεξαμενές.
Το τελικό προϊόν είναι διατροφικά παρόμοιο με το κρέας, τα γαλακτοκομικά ή το γάλα, με διαφορά ότι για την παραγωγή του απαιτούνται ελάχιστοι πόροι και καθόλου χρήση αγροτικής ή ζωικής προέλευσης πρώτης ύλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου