Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε ζήτημα των καινούργιων ευραπαϊκών κανόνων για τις γονιδιωματικές τεχνικές στα τρόφιμα.
Η συζήτηση αναμένεται να λάβει χώρα την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 και η αντίστοιχη ψηφοφορία την αμέσως επόμενη ημέρα. Οι καινούργιες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) είναι μια σειρά τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Επί του παρόντος, όλα τα φυτά που παράγονται μέσω τέτοιων τεχνικών στην ΕΕ υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο. Οι νέες τεχνικές μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί το σύστημα τροφίμων μας πιο βιώσιμο και ανθεκτικό, αναπτύσσοντας βελτιωμένες φυτικές ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και στα παράσιτα, έχουν μεγαλύτερη απόδοση ή απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αρκετά τέτοια προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα ή βρίσκονται σε διαδικασία διάθεσης στην αγορά εκτός της ΕΕ, π.χ. μπανάνες στις Φιλιππίνες που δεν μαυρίζουν, μειώνοντας την σπατάλη τροφίμων και εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αξιολογήσει πιθανά ζητήματα ασφάλειας.
Αν το όποιο τρόφιμο έχει τροποποιηθεί γενετικά, είμαστε σίγουροι ότι θα το δεχτεί ο οργανισμός μας και δεν θα το απορρίψει (είτε με τη μορφή δυσανεξίας είτε με τη μορφή αλλεργίας); Από τις βασικές γνώσεις που έχουμε περί βιολογίας γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει από τις λειτουργίες του σώματός μας για να καταπολεμηθούν τα ξένα σώματα. Ένα σοβαρό νομοθετικό σύστημα ασφαλώς και δεν παραλείπει να το λαμβάνει αυτό υπό όψη του. Ακόμα καλύτερα, φροντίζει για την απαγόρευση διά νόμου όλων των γενετικών τροποποιημένων τροφίμων χάρη της υγείας των καταναλωτών η οποία δεν θα έπρεπε να θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους.
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου