ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΩΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Στις 3 Νοεμβριου 2023 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ζήτησε από την Ομάδα για τους Βιολογικούς Κινδύνους (BIOHAZ) να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με τους μικροβιολογικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του νερού κατά την επεξεργασία φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων (ffFVHs) καθώς το θέμα αποτελεί παγκόσμια ανησυχία. Στην εκπόνηση αυτής της γνωμάτευσης συμμετείχαν οι Avelino Alvarez OrdóñezDeclan BoltonSara Bover-CidMarianne ChemalyAlessandra De CesareLieve HermanFriederike HilbertRoland LindqvistMaarten NautaRomolo NonnoLuisa PeixeGiuseppe RuMarion SimmonsPanagiotis SkandamisElisabetta SuffrediniJen BanachJakob OttosonBin ZhouMaria Teresa da Silva FelícioLiesbeth JacxsensJoana Lourenço MartinsWiny MessensAna Allende.

Οι πιο σχετικοί μικροβιακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτό το νερό είναι: Listeria monocytogenes , Salmonella spp., ανθρώπινο παθογόνο Escherichia coli και εντερικοί ιοί, που έχουν συνδεθεί με πολλαπλές εστίες που σχετίζονται με ffFVHs στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η μόλυνση του νερού διεργασίας κατά τη διάρκεια των εργασιών χειρισμού και επεξεργασίας μετά τη συγκομιδή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: ο τύπος και η μόλυνση των υπό επεξεργασία FVH, η διάρκεια της λειτουργίας και η μεταφορά μικροοργανισμών από το προϊόν στο το νερό και αντίστροφα, κ.λπ. Για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων (FBOp), είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μικροβιολογική ποιότητα του νερού επεξεργασίας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ffFVH.

Τα απολυμαντικά με βάση το χλώριο και το υπεροξυοξικό οξύ (PAA) έχουν αναφερθεί ως κοινές επεξεργασίες απολύμανσης νερού που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού επεξεργασίας των ffFVHs. Τα απολυμαντικά με βάση το χλώριο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά σε βιομηχανικές συνθήκες. Δεν βρέθηκαν τέτοια στοιχεία για το PAA. Η χρήση αυτών ή οποιωνδήποτε άλλων επεξεργασιών απολύμανσης νερού, πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με μια κατάλληλη στρατηγική διαχείρισης του νερού (συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης, της λειτουργικής παρακολούθησης και της επαλήθευσης για την απόδειξη της απόδοσής τους).

Συγκεκριμένα, η στρατηγική διαχείρισης του νερού με βάση το χλώριο (δόση και τρόπος εφαρμογής) θα πρέπει να βασίζεται: (i) στη διατήρηση επαρκούς επιπέδου υπολειπόμενου FC αντί για ένα στόχο ολικού επιπέδου χλωρίου, (ii) στον προσδιορισμό της ελάχιστης αποτελεσματικής συγκέντρωσης βιοκτόνου και (iii) αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση βιοκτόνων.

Αυτό το παραπάνω θα έπρεπε να πράττει μια σοβαρή Πολιτεία η οποία σέβεται, καταρχάς, τον εαυτό της και τους πολίτες της. Εάν, μελλοντικώς, το επιτρέψει η τεχνολογία δίκαιο θα ήταν να βρεθεί κάποιος τρόπος για μια ακόμα πιο ασφαλή μέθοδο διαχείρισης του νερού με βάση μάλιστα κάποιο φυσικό μέσο και όχι χημικό. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ