ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΜΙΚΩΝ


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η αγορά γλυκαντικών της Βόρειας Αμερικής κυριαρχούνταν από τη ζαχαρίνη και το κυκλαμικό οξύ. Ιδιαίτερα το κυκλαμικό προτιμήθηκε από τη ζαχαρίνη καθώς του έλειπε η πικρή επίγευση. Και οι δύο ουσίες ανακηρύχθηκαν ασφαλείς το 1959 με βάση τη μακροχρόνια χρήση τους χωρίς εμφανείς τοξικές επιδράσεις. Όλα άλλαξαν το 1969, όταν μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι υψηλές δόσεις κυκλαμικού και ζαχαρίνης σε αναλογία 10 προς 1 ήταν ικανές να προκαλέσουν όγκους της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέδωσαν αυτήν την καρκινογόνο δράση στο κυκλαμικό και το 1970 διέταξαν την απαγόρευσή του. Ωστόσο, πολλές άλλες συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, δεν έλαβαν καμία περιοριστική δράση κατά του κυκλαμικού.

ΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

Τα επόμενα χρόνια, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η σακχαρίνη από μόνη της, σε υψηλές δόσεις, προκάλεσε όγκους της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους. Με βάση αυτή τη μελέτη ο Καναδάς αποφάσισε να απαγορεύσει τη σακχαρίνη βασιζόμενος πάντα στο κυκλαμικό. Ακόμη και στις ΗΠΑ, βάσει της ρήτρας Delaney του 1958, η ζαχαρίνη έπρεπε να είχε απαγορευτεί. Ωστόσο, η απαγόρευση της ζαχαρίνης μετά την απαγόρευση του κυκλαμικού θα σήμαινε έλλειψη γλυκαντικών που χρειάζονται οι διαβητικοί. Για την αιτία αυτήν, παρά την προτεινόμενη απαγόρευση, το αμερικανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα μορατόριουμ δηλαδή εξαίρεση από τη ρήτρα Delaney, που επέτρεπε τη διατήρηση της σακχαρίνης στην αγορά. Μέχρι το 2000, ωστόσο, τα τρόφιμα που περιείχαν σακχαρίνη έπρεπε να υποδεικνύουν την παρουσία αυτής της ένωσης αφού δεν έπαυε να είναι μια ύποπτη καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο. Για πολλά χρόνια υπήρχε μια κατάσταση όπου μόνο το κυκλαμικό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γλυκάνει τον καφέ στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ μόνο η ζαχαρίνη. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΙΝΗ

Η ζαχαρίνη δεν έχει δομή που της επιτρέπει να αλληλεπιδρά με το DNA, μεταβολίζεται σε πολύ χαμηλό βαθμό και δεν είναι θετική στις δοκιμές γονοτοξικότητας. Σε υψηλά επίπεδα είναι κυτταροτοξική και δρα στην πράξη ως προαγωγέας όγκου.

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΙΑ

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τον Lucio Costa, τακτικό καθηγητή φαρμακολογίας στο τμήμα νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Πάρμα. Επομένως τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα γιατί συνεχίζουν αυτές και παρόμοιες τεχνητές ουσίες να βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά, έστω και σε μικρές ποσότητες, αφού έχει αποδειχθεί περισσότερες από μία φορές ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία.

ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις του φορέα:

5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.

5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς.

ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40

5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών
σπόρων.

5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι
οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.

 
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
 
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
 
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
 
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
 
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
 
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
 
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας
να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

 
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών
ζωοτροφών.

 
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
 
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα
απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.

 
ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
 
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει
υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.

 
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και
μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.

 
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.
 
 
 
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ