ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Οι χρωστικές ουσίες είναι πρόσθετα των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι να βελτιώσουν την εμφάνιση των τροφίμων αυξάνοντας την επιθυμία τους για τον καταναλωτή. Επομένως υποτίθεται ότι επιφέρουν μόνο ένα ψυχολογικό λειτουργία. Μέχρι τις αρχές του 1900, δεκάδες χρωστικές χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια μειώθηκαν σε λιγότερες από 10 συνθετικές και μερικές δεκάδες φυσικές. Οι συνθετικές βαφές που πιστοποιούνται από τον FDA είναι 8, ενώ οι μη πιστοποιημένες φυσικής προέλευσης είναι 25. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ η μέση ημερήσια κατανάλωση χρωστικών είναι 15 mg με μέγιστο τα 53 mg. Η μέγιστη εκτιμώμενη πρόσληψη για κάθε χρωστική είναι σε κάθε περίπτωση πάντα πολύ χαμηλότερη από τη δόση που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο. Στην ΕΕ, η χρήση των χρωστικών ρυθμίζονται από οδηγία του 1994 και επισημαίνονται επάνω στις συσκευασίες με το πρόθεμα E.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τα τοξικολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τις χρωστικές ουσίες είναι περιορισμένα αλλά έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Ορισμένες αζωτούχες βαφές χρωστικές χρησιμοποιούνται πλέον καθώς είναι καρκινογόνες. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι το καραμελόχρωμα μπορεί να περιέχει μεθυλιμιδαζόλη που προκαλεί όγκους στους πνεύμονες σε ποντίκια αλλά όχι σε αρουραίους. Ωστόσο, είναι δυνατόν να περιοριστεί η παρουσία αυτής της ένωσης και η βιομηχανία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε. Η ταρτραζίνη προκαλεί κνίδωση, ρινίτιδα και κρίσεις άσθματος σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΩΝ
Στη δεκαετία του 1960, ο Αμερικανός παιδίατρος Ben Feingold πιθανολόγισε ότι πολλά προβλήματα συμπεριφοράς και κινητικότητας στα παιδιά σχετίζονται με την κατανάλωση χρωστικών ουσιών στη διατροφή τους. Στη συνέχεια εισήγαγε τη «δίαιτα Feingold» χωρίς χρωστικές η οποία για μερικά χρόνια ήταν πολύ δημοφιλής. Μια βρετανική μελέτη το 2007 πρότεινε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων χρωστικών και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής. Αν και αυτά τα αποτελέσματα έχουν επικριθεί από τον FDA και την EFSA, ορισμένες πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι, για ένα μικρό ποσοστό των παιδιών με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, μια δίαιτα χωρίς χρωστικές μπορεί να είναι ευεργετική.
ΕΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ
Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από τον Lucio Costa ο οποίος είναι τακτικός καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Πάρμα. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα ποιους πραγματικά εξυπηρετούν οι χρωστικές ουσίες. Πάντως όχι τους καταναλωτές.
ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις του φορέα:
5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς.
ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικώνσπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι
οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
ζωοτροφών.
απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.
υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου