Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ
Τα συνθετικά γλυκαντικά κατασκευάστηκαν για τους διαβητικούς και χάρη στη χαμηλή τους θερμιδική πρόσληψη έχουν εξαπλωθεί σε πολλά διαιτητικά τρόφιμα. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των ουσιών είναι η πολύ υψηλή γλυκαντική ισχύς, τόσο που οι πολύ μικρές ποσότητες επαρκούν για να δώσουν γλυκιά γεύση στο φαγητό. Το πρώτο συνθετικό γλυκαντικό ήταν η σακχαρίνη που ανακαλύφθηκε το 1879 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πολύ σήμερα. Το 1937 το κυκλαμικό συντέθηκε και στη συνέχεια εισήχθη στην αγορά ως γλυκαντικό το 1950. Στη δεκαετία του 1970, η σακχαρίνη και το κυκλαμικό ήταν στο επίκεντρο ενδιαφέροντων τοξικολογικών/νομοθετικών γεγονότων. Το πρώτο «ελαφρύ ή διαιτητικό» ποτό, δηλαδή η σόδα No-Cal, εισήχθη στις ΗΠΑ το 1952. Στη δεκαετία του 60-70, κυκλοφόρησε στην αγορά η ασπαρτάμη, στη συνέχεια η ακεσουλφάμη και αργότερα η σουκραλόζη. Τέλος, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εγκρίθηκε η νεοτάμη, η οποία είναι χιλιάδες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Σε πολλά ποτά χρησιμοποιούνται περισσότερα γλυκαντικά σε μικρότερες ποσότητες. Για παράδειγμα, ενώ η Coca Cola Light περιέχει μόνο ασπαρτάμη, η Coca Cola Zero περιέχει ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη.
Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ
Οι συζητήσεις για την πιθανή τοξικότητα της ασπαρτάμης είναι πιο πρόσφατες. Αυτό το γλυκαντικό, που ανακαλύφθηκε το 1965 και διατίθεται στην αγορά από το 1983, αποτελείται από 2 φυσικά αμινοξέα δηλαδή το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Έχοντας γλυκαντική ισχύ 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης, βρήκε αμέσως ευρεία χρήση σε ποτά και τρόφιμα και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά. Η ασπαρτάμη μεταβολίζεται εντός του οργανισμού σε ασπαρτικό, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία, δηλαδή ένα γενετικό ελάττωμα που εμποδίζει τον μεταβολισμό της φαινυλαλανίνης, πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση ασπαρτάμης. Όλα τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν στην ετικέτα την παρουσία αυτού του γλυκαντικού. Το ασπαρτικό οξύ είναι ένα διεγερτικό αμινοξύ, παρόμοιο με το γλουταμινικό. Για το λόγο αυτό έχει προταθεί ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή να διευκολύνει τις επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με προδιάθεση. Πιο πρόσφατα, μια σειρά μελετών σε αρουραίους, πρότεινε ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λεμφωμάτων, της λευχαιμίας και των νεφρικών, ηπατικών και βρογχικών όγκων.
ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Οι
παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από τον Lucio Costa ο οποίος είναι
τακτικός καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα νευροεπιστημών του
πανεπιστημίου της Πάρμα. Εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε τη σχετική κατάρτιση μπορούμε μόνο να σκεφτούμε και να θυμίσουμε ότι δεν χρειάζεται η χρήση ουσιών οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην καλύτερη περίπτωση. Δεν πρόκειται για άποψη. Πρόκειται για απόδειξη με βάση πάλι όλα τα παραπάνω. Ας μας απαντήσει κάποιος ειδήμων γιατί να μην χρησιμοποιείται το μέλι για παράδειγμα αντί των τεχνιτών γλυκαντικών.
ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις του φορέα:
5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς.
ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικώνσπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι
οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
ζωοτροφών.
απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.
υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου