ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Η ΕΡΕΥΝΑ

    Μια μελέτη που ανασκόπησε δεδομένα από σχεδόν 3.000 κομητείες στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι η ζωή σε μια κοινότητα με εύκολη πρόσβαση σε παντοπωλεία και οικονομικά προσιτά, υγιεινά τρόφιμα σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Heart Failure., ένα περιοδικό της American Heart Association.

      Η επισιτιστική ανασφάλεια εμφανίζεται όταν η υγιεινή τροφή δεν είναι άμεσα διαθέσιμη σε καθημερινή βάση λόγω φτώχειας ή κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πεινούν ή να τρώνε τρόφιμα μειωμένης ποιότητας, ποικιλίας ή επιθυμίας. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η διατροφική ανασφάλεια σχετίζεται με δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα, ελάχιστη έρευνα είναι διαθέσιμη για το τοπικό διατροφικό περιβάλλον και την πιθανή σχέση του με τον θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια. Μια εργασία του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι, σε επίπεδο κομητείας στις ΗΠΑ, η φτώχεια ήταν ο ισχυρότερος κοινωνικοοικονομικός παράγοντας που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και τη στεφανιαία νόσο και η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για την καρδιακή ανεπάρκεια από τη στεφανιαία νόσο.

    «Η θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται σε πληθυσμούς που ζουν σε κοινωνικοοικονομική στέρηση και, κυρίως, πιστεύουμε ότι η διατροφή παίζει ρόλο στη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια και η διατροφική ανασφάλεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια σε αυτόν τον πληθυσμό», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Keerthi T. Gondi, M.D., επιστήμονας εσωτερικής ιατρικής στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ann Arbor του Μίσιγκαν. "Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές σχέσεις μεταξύ της πρόσβασης στα τρόφιμα και της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων και της υγείας της καρδιάς. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο βάρος των καρδιαγγειακών παθήσεων σε πληθυσμούς που ζουν σε κοινωνικοοικονομική στέρηση, προχωρώντας προς τα εμπρός."

     Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες αναλύσεις που διερευνούν τη σχέση μεταξύ τοπικών διατροφικών περιβαλλόντων και θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, προοδευτική κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς γίνεται τόσο αδύναμος που δεν αντλεί πλέον αίμα όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον Dr. Gondi, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξέτασαν το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια επειδή είναι μια σταθερή μέτρηση που αναφέρεται σε όλες τις κομητείες των ΗΠΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα συνολικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων καρδιακής ανεπάρκειας σε επίπεδο πληθυσμού. Το 2019, ο θάνατος από καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσώπευε σχεδόν περισσότερους από 86.000 θανάτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ενημέρωση Στατιστικών Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Ένωσης για το 2022.

     "Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ατυχή αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει τη συσχέτιση της καρδιαγγειακής νόσου και της διατροφικής ανασφάλειας", δήλωσε η Anne Thorndike η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη αλλά είναι διευθύντρια του Προγράμματος Cardiac Lifestyle στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, αμέσως τέω πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής του Συλλόγου και μέλος του Συμβουλίου Lifestyle του Συλλόγου. «Αυτή η μελέτη παρέχει μια αξιόπιστη αξιολόγηση του διατροφικού περιβάλλοντος από τις κομητείες των ΗΠΑ και δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά του τροφικού περιβάλλοντος συνδέονται στενά με τον θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια».

     Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι κομητείες με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια είχαν επίσης λιγότερα καταστήματα τροφίμων, φτωχότερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για ενήλικες άνω των 65 ετών και χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο SNAP, το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας. Το SNAP είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που συμπληρώνει τους προϋπολογισμούς τροφίμων για να βοηθήσει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για οικογένειες και άτομα που έχουν ετήσιο επίπεδο εισοδήματος κάτω από 130 τοις εκατό των ομοσπονδιακών κριτηρίων φτώχειας (για μια οικογένεια τριών ατόμων, εκείνων με ετήσιο εισόδημα κάτω των 29.940 $).

     «Η διατροφική ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα της διατροφής και σε αυτό που αναφέρεται ως «διατροφική ανασφάλεια»», δήλωσε η Thorndike. "Η American Heart Association και άλλοι αναγνωρίζουν τώρα ότι για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς να επιτύχουν την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα την ιδανική διατροφή, πρέπει να διευρύνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τους ψυχολογικούς όσο και τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της συμπεριφοράς και της ευημερίας μας στην υγεία μας. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές, υγειονομική περίθαλψη και κοινοτικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα για τους ανθρώπους σε κάθε στάδιο της ζωής τους».

    ΠΗΓΗ

ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη όπως προκύπτει από τη λογική διεργασία. Επομένως ο φορέας έχει προβλέψει για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων είτε προέρχονται από τη γεωργία είτε από την κτηνοτροφία είτε από την αλιεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ:

5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.

5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60% της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη τη χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς.

5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.

5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.

5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,

5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.

5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.

5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.

5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.

5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.

5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.

5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.

5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.

5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.

5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.

5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.

 
 
 
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ