Clostridium botulinum
Αυτό το βακτήριο παράγει τοξίνες οι οποίες σχηματίζονται στα τρόφιμα όποτε συσκευάζονται υπό ανεπαρκείς ή ακατάλληλες συνθήκες. Η οξεία τοξικότητά τους χαρακτηρίζεται από λιγότερο του ενός νανογραμμαρίου ως θανάσιμη δόση. Εμποδίζουν την κίνηση του νευροδιαβιβαστή "ακετυλολίνη" με συνέπεια την παράλυση.
Clostridium perfringens
Η εντεροτοξίνη του προκαλεί κράμπες στο γαστρεντερικό σύστημα και διάρροια. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται σε κρέας μολυσμένο με εντερικά κατάλοιπα.
Listeria monocytogenes
Αυτό το βακτήριο προκαλεί τοξικότητα ακόμα και σε χαμηλές δόσεις. Η λιστερίοση εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες με διάρροια. Μπορεί να βρεθεί σε τυρί, κρέας και πεπόνια.
Escherichia coli
Η κτηνοτροφία είναι σημαντική πηγή και η κατανάλωση χάμπουργκερ, ωμών λαχανικών ή μη παστεριωμένου χυμού μήλου συνδέονται συχνότερα με την τοξικότητα. Το στέλεχος O157:H7 είναι ιδιαίτερα λοιμογόνο και σχετίζεται με πολλά επεισόδια συλλογικής δηλητηρίασης με θανάτους μετά από σοβαρές νεφροπάθειες.
Bacillus cereus
Οι τοξίνες αυτού του βακτηρίου προκαλούν εμετό και διάρροια. Μπορεί να βρεθούν στο ρύζι, στα όσπρια, στο κρέας και στις σάλτσες.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Το παρον αρθρο συνταχθηκε με τη βοηθεια του πανεπιστημιακου βιβλιου "Γενικη και Εφαρμοσμενη Τοξικολογια των Φαρμακων" του οποιου συμμετεχων συγγραφεας ειναι ο Lucio Costa, τακτικος καθηγητης φαρμακολογιας στο τμημα νευροεπιστημων του πανεπιστημιου της Πάρμα.
ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εν
ολίγοις θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος της ποιότητας των τροφών και θα
απαγορευτούν, από την είσοδο στο εμπόριο, ακόμα και ίχνη επιβλαβών
ουσιών. Θα δοθεί προτεραιότητα στην υγεία του πολίτη και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς δεν θα βαριούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ:
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60% της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη τη χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς.
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου