ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ




Στις 15 Μαρτίου 2023 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε πόνημα σχετικά με την παρουσία υδρογονανθράκων από ορυκτέλαια σε τρόφιμα. Τους κατηγοριοποίησε σε δύο κύριες ομάδες:
  • Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH)
  • Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH)

Οι ειδικοί εστίασαν σε δύο διαφορετικούς τύπους «MOAH», συμπεραίνοντας για τον έναν ότι μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το DNA σε κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονιδιοτοξικές ουσίες όπως αυτές δεν είναι δυνατό να τεθεί κάποιο επίπεδο ασφάλειας. Ενδέχεται να βρεθούν σε τρόφιμα με πολλούς τρόπους:

  • μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης
  • χρήσης λιπαντικών σε μηχανολογικό εξοπλισμό
  • παραγόντων αποκόλλησης
  • τεχνολογικών βοηθημάτων
  • προσθέτων τροφίμων και ζωοτροφών
  • μετανάστευσης από υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα

 Έχουν βρεθεί σε διάφορα τρόφιμα, τα οποία γενικά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα «MOSH» σε σχέση με «MOAH». Τα υψηλότερα επίπεδα «MOH» βρέθηκαν σε φυτικά έλαια και η μεγαλύτερη έκθεση εκτιμήθηκε ότι αφορά νέους, ιδιαίτερα βρέφη που έχουν τραφεί αποκλειστικά με παιδικές τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα «MOSH».

Κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί περισσότερη έρευνα για να ποσοτικοποιηθεί η παρουσία των «MOAH» σε τρόφιμα και να συλλεχθούν δεδομένα τοξικότητας για να εκτιμηθεί καλύτερα η επικινδυνότητα που θέτουν. Για τους «MOSH» είναι σημαντικό να συνεχίσει η μελέτη των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι τουλάχιστον πρέπει να ενεργεί μια Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της. Ακόμα δικαιότερο θα ήταν να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος της τροφικής αλυσίδας ώστε να μην εισέρχονται σε αυτήν τρόφιμα με αυτές τις βλαβερές ουσίες. Άλλωστε το φυσιολογικό είναι να τίθεται ως προτεραιότητα η υγεία των πολιτών της.


ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ