Στις 2 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε μια επιστημονική έρευνα υπό των Yunlu Zhao (ερευνητής στο Teagasc Food Research Centre, Δουβλίνο, Ιρλανδία), Mysore Lokesh Bhavya (ερευνητής στο Teagasc Food Research Centre, Δουβλίνο, Ιρλανδία), Apurva Patange (ερευνητής στο Nuwave Sensors Technology, DCU Alpha, Δουβλίνο, Ιρλανδία), Da-Wen Sun (τακτικός καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων στη Σχολή Βιοσυστημάτων και Μηχανικής Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Ιρλανδία) και Brijesh K. Tiwari (ερευνητής στο Teagasc Food Research Centre, Δουβλίνο, Ιρλανδία). Αυτή η έρευνα πραγματεύεται το βιοφίλμ σε τρόφιμα και επιφάνειες.
Η βιομηχανία τροφίμων είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε επικίνδυνη μόλυνση από τροφιμογενή παθογόνα που συσσωρεύονται ως βιοφίλμ και οδηγούν σε αλλοίωση καθώς και σε οικονομικές απώλειες. Περίπου το 60% των εστιών των τροφιμογενών ασθενειών προκαλούνται από βιοφίλμ, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα. Τα βιοφίλμ είναι σύνθετες συστάδες μικροοργανισμών που μπορεί να αποτελούνται από διάφορα μικρόβια, όπως μύκητες, φύκια, βακτήρια, πρωτόζωα και ζυμομύκητες, που συνδέονται μεταξύ τους με μια αυτοπαραγόμενη μήτρα που ονομάζεται EPS. Παρόλο που έχει καθιερωθεί μια σειρά λειτουργικών κανόνων και συστημάτων διαχείρισης για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων που σχετίζονται με το βιοφίλμ εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό οι ερευνητές διενήργησαν ανασκόπηση μελετών για τα υγρά που ενεργοποιούνται με πλάσμα (PALs) ως αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές τεχνολογίες απολύμανσης.Τα τελευταία χρόνια, μελετητές σε διαφορετικούς τομείς έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την επίδραση των PAL σε διάφορους μικροοργανισμούς και βιομεμβράνες που σχηματίζονται από αυτά. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις πρακτικές εφαρμογές των PAL στην επεξεργασία τροφίμων. Η τρέχουσα έρευνα μπορεί να αντικατοπτρίζει μόνο εν μέρει την αλληλεπίδραση μεταξύ πλάσματος και υδατικού διαλύματος.
Μια οργανωμένη και ανθρωποκεντρική Πολιτεία ασφαλώς και θα φροντίζει για τις απαιτούμενες έρευνες με απώτερο σκοπό της υγεία των καταναλωτών και μόνο. Θα μεριμνά ώστε να υπάρχουν ειδικές υποδομές όπου οι ερευνητές θα μπορούν να υλοποιούν με άνεση τις έρευνες/-πειράματα καινοτομικά. Θα εγκαθιστά καινοτόμα προγράμματα και σοβαρά δίκτυα σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έτσι ώστε με τα ειδικά προγράμματα να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι νέες καινοτομίες, δημιουργίες, τεχνολογίες και άλλες εξελίξιμες μορφές προϊόντων που θα προάγουν την ασφάλεια των τροφίμων. Και τέλος θα δημιουργεί ειδική επιτροπή άμεσων αδειοδοτήσεων για επενδύσεις ειδικά σε καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να ωφεληθεί άμεσα όλη η κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε διακίνηση δημόσιου χρήματος θα είναι καθαρά ανταποδοτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου