ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ

 

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε μια πανεπιστημιακή έρευνα που πραγματεύεται την παρουσία και τα επίπεδα της αφλατοξίνης Μ1 σε τυρί στην πολιτεία Pernambuco της Βραζιλίας. Η έρευνα αυτή εκπονήθηκε από τους Isabella Maria de Moura Silva (Department of Consumer Science, Post-graduate program in Food Science and Technology, Federal Rural University of Pernambuco, Brazil), Adriano Gomez da Cruz (Department of Foods, Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio de Janeiro, Brazil), Sher Ali (Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Brazil), Lucas Gabriel Dionisio Freire (Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Brazil), Luzianna Macedo Fonseca (Department of Animal Husbandry, Luiz de Quiroz Higher School of Agriculture, University of São Paulo, Brazil), Roice Eliana Rosim (Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Brazil), Carlos Humberto Corassin (Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Brazil), Rodrigo Barbosa Acioli de Oliveira (Department of Consumer Science, Post-graduate program in Food Science and Technology, Federal Rural University of Pernambuco, Brazil) και Carlos Augusto Fernandes de Oliveira (Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo, Brazil).

Οι αφλατοξίνες είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες που βρίσκονται στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και καρκίνο.

“Η παρουσία της αφλατοξίνης Μ1 σε όλα τα δείγματα δείχνει ότι κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής πρέπει να βελτιωθεί, από το άρμεγμα των αγελάδων μέχρι το φινίρισμα του προϊόντος. Η γαλακτοβιομηχανία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια και έχει εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η κοινωνία χρειάζεται να απαιτήσει βέλτιστες πρακτικές στη γεωργία, την γαλακτοκομία και την παραγωγή τυριού”, είπε ο Oliveira. “Η συμβουλή μου είναι να επιλέξετε προϊόντα από αξιόπιστες πηγές που αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας.”

“Θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά μας, αλλά μπορεί επίσης να απεκκριθεί χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Ο FAO [Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας] συνιστά στις χώρες να θέσουν το χαμηλότερο τεχνολογικά δυνατό όριο για τις αφλατοξίνες”, δήλωσε ο Oliveira.

Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δυο περιστατικά προϊόντων με παρουσία αφλατοξινών. Τον περασμένο Μάρτιο, η Βελγική εταιρεία Kim’s Chocolates απέσυρε την βιολογική μπάρα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα Cachet και την βιολογική σοκολάτα με αμύγδαλα και κεράσια Cachet για υψηλή συγκέντρωση της τοξίνης. Τον ίδιο μήνα η RASFF ενημέρωσε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για επικίνδυνο ποπ κορν από την Τουρκία, που διανέμεται μέσω Ολλανδίας. Συνεπώς μια Πολιτεία δεν θα πρέπει να αγνοεί ένα τέτοιο περιστατικό μόνο και μόνο διότι δεν συμβαίνει εντός των συνόρων της. Δίκαιο θα ήταν να εφαρμόζει πάντα τη συμβουλή του καθηγητή Oliveira για τις βέλτιστες πρακτικές. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό επομένως δεν υπάρχει η δικαιολογία της έλλειψης οικονομικών πόρων πόσο μάλλον τη στιγμή που όλα τα κράτη έχουν χρήματα σε παγκόσμιους καταπιστευματικούς λογαριασμούς όπως έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα με επίσημα έγγραφα ακόμα και στο διαδίκτυο. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι πρέπον να υπάρχει ανθρωποκεντρικότητα στη διοίκηση μιας χώρας. Και αυτό είναι δυνατόν μόνο με πλήρη αναβάθμιση όλων τον νευραλγικών τομέων της όπως η παραγωγή τροφίμων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ