ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ

Στις 6 Μαΐου 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημοσίευσε μια γνωμάτευση σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ως χρωστική ουσία σε τρόφιμα και ποτά. Αυτή η γνωμάτευση ενίσχυσε μια ήδη υπάρχουσα επιστημονική έρευνα του 2017 που εκπονήθηκε από επιστήμονες της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εδώ στην Ελλάδα έχει πάρει επίσημη θέση ενάντια στη χρήση αυτού του επικίνδυνου χημικού εκδόχου.

Στην επιστημονική έρευνα του 2017, τα πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι η ουσία προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου σε 40% των πειραματόζωων που την ήπιαν μαζί με το νερό τους. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι κακοήθεις, αλλά μπορούν να γίνουν σταδιακά. Το Ε171 απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε στο αίμα, μέσω του οποίου εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (σαν πολύποδες) εμφανίσθηκαν σε τέσσερα ζώα στα δέκα που είχαν πιει νερό με την εν λόγω ουσία, αλλά σε κανένα πειραματόζωο που δεν είχε πιει νερό με Ε171. Επίσης, το Ε171 βρέθηκε να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.

Άλλη μια περίπτωση όπου δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στην υγεία του καταναλωτή. Μια ανθρωποκεντρική Πολιτεία θα έπραττε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή με αυστηρότητα θα απαγόρευε διά νόμου τη χρήση τέτοιων ουσιών έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών. Προς το παρόν τέτοια Πολιτεία δεν υπάρχει. Θα υπάρξει όταν αναλάβει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι αντίθετη προς τη φυσιολογία.


ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ