ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΤΑΝΙΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ



Στις 9 Ιανουαρίου 2023 η ιστοσελίδα www.onmed.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "ΒΟΥΤΑΝΙΟ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ". Το βουτάνιο ή διαιθύλιο είναι οργανική χημική ένωση (άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας) και οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως συστατικό των αναπτήρων. 

Λίγοι γνωρίζουν ωστόσο, ότι η χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή εκρηκτικών, περιέχεται επίσης σε διάφορα ψωμιά, μάφιν και μπισκότα ή ότι επιλέγεται για να διατηρήσει φρέσκες τις κοτομπουκιές.

Η χημική ουσία tert-Butylhydroquinone (TBHQ) είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καλλυντικά και άλλα προϊόντα και σε χαμηλές δόσεις θεωρείται γενικά ασφαλής.

Σε υψηλότερες ποσότητες όμως, έχει συνδεθεί με όγκους, διόγκωση του ήπατος, σπασμούς και παράλυση.

Οι εταιρείες τροφίμων «ορκίζονται» στην αξία του TBHQ επειδή διατηρεί τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική αξία των τροφίμων για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χημική ουσία για χρήση σε τρόφιμα στη δεκαετία του '70, όταν άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα fast food.


Σε υψηλότερες ποσότητες όμως, έχει συνδεθεί με όγκους, διόγκωση του ήπατος, σπασμούς και παράλυση. Πλέον υπάρχει παντού: από τις κοτομπουκιές και τα στιγμιαία νουντλς, μέχρι τα κράκερ.

Αλλά από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε τον 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/874 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Μαΐου 2017 

Στις 26 Ιανουαρίου 2016 υποβλήθηκε αίτηση για την έγκριση της χρήσης του βουτανίου (E 943a), του ισοβουτανίου (E 943b) και του προπανίου (E 944) ως προωθητικών σε παρασκευάσματα χρωστικών της ομάδας ΙΙ και της ομάδας ΙΙΙ, όπως ορίζονται στο μέρος Γ του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008. Στη συνέχεια η αίτηση κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008. (4) Όταν χρησιμοποιούνται ως προωθητικά, το βουτάνιο, το ισοβουτάνιο και το προπάνιο μπορούν να προμηθεύσουν την απαραίτητη πίεση για τον ψεκασμό τροφίμων με παρασκευάσματα χρωστικών με σκοπό τον ομοιογενή χρωματισμό τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008, η Επιτροπή πρέπει να ζητά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων («η Αρχή») για να επικαιροποιήσει τον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων ο οποίος αναφέρεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, εκτός από τις περιπτώσεις που η εν λόγω επικαιροποίηση δεν ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Επειδή η έγκριση της χρήσης του βουτανίου (E 943a), του ισοβουτανίου (E 943b) και του προπανίου (E 944) σε παρασκευάσματα χρωστικών αποτελεί επικαιροποίηση του εν λόγω καταλόγου η οποία δεν ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, δεν είναι αναγκαίο να ζητηθεί η γνώμη της Αρχής

ΠΗΓΗ ΕΔΩ

Γιατί να τροποποιηθεί η γεύση ενός προϊόντος; Για να διαρκεί περισσότερο με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον του μεταποιητή; Εάν ναι, τότε αυτό σημαίνει ότι ο μεταποιητής δεν νοιάζεται για την υγεία του καταναλωτή από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί επιστημονικώς η βλάβη του βουτανίου στον ανθρώπινο και ζωικό οργανισμό. Μάλλον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας.

Το δίκαιο θα ήταν για μια Πολιτεία η οποία θέλει να αποκαλείται σοβαρή, να απαγορεύσει ρητώς και διά ροπάλου τη χρήση κάθε όμοιας ή παρόμοιας ουσίας. Τα τελικά προϊόντα που καταλήγουν στο στόμα του καταναλωτή να είναι αποτελέσματα μόνο υλικών της μητέρας φύσης χωρίς τεχνητές προσθήκες ούτε στο ελάχιστο. Μόνο αυτό σημαίνει ενδιαφέρον για την υγεία του καταναλωτή διότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ευεξία μας. Μόνο η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ προάγει έναν τέτοιον τρόπο σκέψης όπως έχει αποδείξει γραπτώς.



ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ