ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΝΟΘΕΥΜΕΝΗ ΚΑΝΕΛΑ


Στις 25 Ιανουαρίου 2023 η ιστοσελίδα www.cibum.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΟΥΜΑΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕΣΩ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ NIR". Λόγω της δημοτικότητάς της, η κανέλα – ειδικά η αλεσμένη κανέλα – υπόκειται σε νοθεία. Δηλαδή αναμιγνύεται με άλλα συστατικά μερικά από τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία όπως οι λεγόμενες «ψευδείς κανέλες» που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με την αυθεντική και πιο ακριβή κανέλα Κεϋλάνης (true cinnamon). Ψεύτικες κανέλες είναι τα είδη Cinnamomum cassiaCinnamomum aromaticumCinnamomum burmannii και Cinnamomum loureiroi.Και τα τέσσερα αυτά είδη αναφέρονται συνήθως ως cassia. Σε έρευνα που έγινε το 2013 στη Δανία  έδειξε πως το 50%% των δειγμάτων κανέλας που αναλύθηκαν περιείχαν κουμαρίνη. Ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε ανακλήσεις προϊόντων που έχει βρεθεί να περιέχουν κουμαρίνη η οποία είναι μία ουσία τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση (LD 50 ) 293 mg / kg. Ταυτόχρονα υπάρχει και πληθώρα αναφορών στην ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για νοθευμένη κανέλα.ΠΗΓΗ

Προσοχή στην διαφορά κανέλας Κεϋλάνης και κουμαρίνη ΕΔΩ

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CASSIA

Οἱ 2 (δύο) Νόμοι τῆς Νοθείας


 Στην Εθνικής Νομοθεσίας (Ν. 4235/2014) νοθευμένα τρόφιμα ορίζονται ως: «αυτά στα οποία προστέθηκαν ύλες συνήθως ευτελέστερης αξίας για κερδοσκοπία ή για καλύτερη εμφάνιση των προϊόντων, στην οποία δεν ανταποκρίνονται πραγματικά».
Με την διεθνοποιημένης αγοράς τροφίμων (παγκοσμιοποιημένο εμπόριο), η εφοδιαστική αλυσίδα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη. Έτσι, οι δόλιες πρακτικές έχουν, αφενός διασυνοριακό χαρακτήρα και αφετέρου απειλούν την ακεραιότητα κάθε σταδίου της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας.


 Όσο για τους ελεγκτικούς φορείς κρίμα που δεν "κατάφεραν" να ανακαλύψουν αυτήν την νοθεία νωρίτερα. Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα της ανεπάρκειας ελέγχου σε πολλούς τομείς. Και μετά μερικοί κάνουν λόγο για επισιτιστική κρίση τη στιγμή που αυτή η "κρίση" είναι τεχνητή. Πώς γίνεται λοιπόν με τόσες ανεπάρκειες να αισθανόμαστε υγιείς και ασφαλείς; Πώς γίνεται να είμαστε ικανοποιημένοι αφού όλη αυτή η κατάσταση μας καθιστά αρρώστους; Τα γεγονότα αυτά το μόνο που προσφέρουν στον πολίτη είναι να τον κάνουν να νιώθει μειοψηφία σχετικά με το τι σκέφτεται και τι βιώνει από μία πολιτεία που είναι ανύπαρκτη έως και εγκληματική.


Μία πολιτεία που σέβεται τον πολίτη της δεν μπορεί παρά να εφαρμόζει αυστηρότατους ελέγχους της τροφικής αλυσίδας. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας όπως επίσης και κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω. Η μοναδική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια πολιτεία λέγεται ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αφού είναι ο μοναδικός ανθρωποκεντρικός πολιτικός σχηματισμός ο οποίος θα φέρει τη χώρα μας πράγματι σε υψηλές θέσεις στον τομέα της διατροφής και από παροχές αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες που θα είναι υγιείς και έτοιμοι να δημιουργήσουν. Στόχος μας στην γεωργική παραγωγή να αναπτυχθεί πρόγραμμα  ώστε το 60% να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα και το 80% της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.


ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΒΙΩΝ ΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΣΕ  ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΜΒΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ  Σ ΑΥΤΗΝ

 Μ.Κ .



ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ