ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΝΙΤΡΩΔΗ ΚΑΙ ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Η μακροχρόνια υψηλή πρόσληψη σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα μέσω της υπέρμετρης κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυριότερα με εμφάνιση καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Τα νιτρώδη άλατα (νιτρώδες κάλιο – E249 και νιτρώδες νάτριο – E250) και τα νιτρικά άλατα (νιτρικό νάτριο – E251 και νιτρικό κάλιο – E252) είναι νόμιμα και ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα στην παραγωγή επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο ορίζεται ως το κρέας που έχει αρωματιστεί ή διατηρηθεί με αλάτισμα, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνισμα ή άλλες τεχνικές
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι, η καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης κ.ά.

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της αποστολής του για τη συνεχή ενημέρωση του καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων, κάνει γνωστή στους καταναλωτές μια πρόσφατη έρευνα αξιολόγησης επικινδυνότητας της πρόσληψης νιτρικών και νιτρωδών αλάτων από την κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research and Public Health.

Παράδειγμα από έρευνα ΕΔΩ
Το σχήμα δείχνει ότι η ADI (ημερήσιας συνολικής πρόσληψηςξεπεράστηκε στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες και συνολικά (118,6% της ADI), όταν η ημερήσια πρόσληψη υπολογίστηκε στο 95ο εκατοστημόριο. Συγκεκριμένα, το ξεπέρασαν όλα τα θηλυκά έως 30 ετών και όλα τα αρσενικά έως 64 ετών. Επιπλέον, η έκθεση σε νιτρώδη που εκτιμάται για παιδιά 0-9 ετών υπερέβη την ADI ήδη στο 90ο εκατοστημόριο και για τα δύο φύλα (115,7% της ADI για τα κορίτσια και 164,3% της ADI για τα αγόρια).


Τα συντηρητικά και τι γνωρίζουμε για αυτά 

 Ποια από τα συντηρητικά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας;

Τα συντηρητικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά είναι: Βενζοϊκό οξύ και άλατα του Ε210 ως Ε213.

Αιθυλ – 4 – υδροξυβενζοϊκό οξύ Ε214 και το άλας του E215.

Προπυλ – 4 – υδροξυβενζοϊκό οξύ E216 και το άλας του E217.

Μεθυλ – 4 – υδροξυβενζoϊκό οξύ E218 και το άλας του E219.

Διοξείδιο του θείου E220 και οι ενώσεις του (E221 ως Ε227).

Νιτρικά και νιτρώδη άλατα (Ε249, Ε250, Ε251, Ε252).

Το συντηρητικό που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια είναι: Οξικό κάλιο (Ε261).

Καρκινογόνα θεωρούνται τα εξής συντηρητικά σε υψηλές ποσότητες: Νιτρικά και νιτρώδη άλατα Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.

Συγκεκριμένα:

Το διοξείδιο του θείου (Ε220) και οι ενώσεις του προκαλούν κρίσεις άσθματος και υπερκινητικότητα σε παιδιά. Να αποφεύγονται από άτομα με βλάβη στο συκώτι και στα νεφρά. Καταστρέφουν τη βιταμίνη Β1 (γι’ αυτό τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να περιέχουν τέτοια πρόσθετα).

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα Ε249, Ε250, Ε251, Ε252 προστίθενται σε τρόφιμα, όπως καπνιστά κρέατα, για να τα προστατέψουν από αλλαντίαση.

Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να αντιδράσουν με αμίνες και να σχηματίσουν τις επικίνδυνες  νιτροζαμίνες. Αν ο οργανισμός δέχεται μικρές ποσότητες νιτροζαμινών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύεται ο κίνδυνος για την εκδήλωση της καρκινογόνου δράσης τους.

Πώς προστατευόμαστε από τις νιτροζαμίνες;

Πριν την κατανάλωση κρεατοσκευασμάτων να προσθέτουμε σε αυτά χυμό λεμονιού (πηγή ασκορβικού οξέος).

Μειωμένη κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα ή τηγανητού, καθώς και μειωμένη κατανάλωση αλλαντικών.

Το θετικό είναι ότι οι φορείς που σχετίζονται με την παραγωγή και ασφάλεια τροφίμων, όπως ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δεν σταματούν τις έρευνες για τα συντηρητικά και για τον βαθμό της επικινδυνότητάς τους.

Τι οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε για να προστατευτούμε από τα συντηρητικά;

Να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και ιδίως αυτών που προτιμάμε, για να δούμε τα χημικά πρόσθετα που περιέχουν.

Να βάζουμε ποικιλία τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.

Να καταναλώνουμε περισσότερα φυσικά συντηρητικά και λιγότερα συνθετικά. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Με αφορμή του ως άνω άρθρου θα πρέπει να θυμηθούμε όλα τα Ε που βρίσκονται στην διατροφή μας. Φυσικά όταν εμφανίστηκαν γραμμένα στα προϊόντα ο κόσμος αντέδρασε γι' αυτό οι εταιρείες πλέον γράφουν μόνο το όνομα του συστατικού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν ξέρουμε τι τρώμε, η τροφή μας σε μεγάλο ποσοστό είναι γεμάτη δηλητήρια από την παραγωγή της μέχρι να έρθει στο πιάτο μας. Ένας εφιάλτης που συνεχώς αυξάνεται από την στιγμή που επιτρέψανε ξεκινώντας από του σπόρους να δίνουν πατέντες σε ζωντανούς οργανισμούς
Πριν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας οι άνθρωποι και οι παραγωγοί είχαν μια πολύ ευρύτερη επιλογή μέσα από την βιοποικιλότητα της φύσης.

Τώρα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εξαφανίζει το δικαίωμα επιλογής ξεκινώντας από την παραγωγή και φθάνοντας στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Ακόμα και η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ αντικαταστάθηκε από την λέξη ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Η αυξημένη διάρκεια ζωής αυτών των "τροφίμων" μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.


 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 127 9607
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ