Τα συντηρητικά και τι γνωρίζουμε για αυτά
Τα συντηρητικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στα
παιδιά είναι: Βενζοϊκό οξύ και άλατα του Ε210 ως Ε213.
Αιθυλ – 4 – υδροξυβενζοϊκό οξύ Ε214 και το άλας του E215.
Προπυλ – 4 – υδροξυβενζοϊκό οξύ E216 και το άλας του E217.
Μεθυλ – 4 – υδροξυβενζoϊκό οξύ E218 και το άλας του E219.
Διοξείδιο του θείου E220 και οι ενώσεις του (E221 ως
Ε227).
Νιτρικά και νιτρώδη άλατα (Ε249, Ε250, Ε251, Ε252).
Το συντηρητικό που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με νεφρική
ανεπάρκεια είναι: Οξικό κάλιο (Ε261).
Καρκινογόνα θεωρούνται τα εξής συντηρητικά σε
υψηλές ποσότητες: Νιτρικά και νιτρώδη άλατα Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.
Συγκεκριμένα:
Το διοξείδιο του θείου (Ε220) και οι ενώσεις του προκαλούν
κρίσεις άσθματος και υπερκινητικότητα σε παιδιά. Να αποφεύγονται από άτομα με βλάβη στο συκώτι και στα νεφρά.
Καταστρέφουν τη βιταμίνη Β1 (γι’ αυτό τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα
γαλακτοκομικά δεν πρέπει να περιέχουν τέτοια πρόσθετα).
Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα Ε249, Ε250, Ε251, Ε252
προστίθενται σε τρόφιμα, όπως καπνιστά κρέατα, για να τα προστατέψουν από
αλλαντίαση.
Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να αντιδράσουν με αμίνες και να
σχηματίσουν τις επικίνδυνες νιτροζαμίνες. Αν ο οργανισμός δέχεται μικρές
ποσότητες νιτροζαμινών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύεται ο κίνδυνος για
την εκδήλωση της καρκινογόνου δράσης τους.
Πώς προστατευόμαστε από τις νιτροζαμίνες;
Πριν την κατανάλωση κρεατοσκευασμάτων να προσθέτουμε σε
αυτά χυμό λεμονιού (πηγή ασκορβικού οξέος).
Μειωμένη κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα ή
τηγανητού, καθώς και μειωμένη κατανάλωση αλλαντικών.
Το θετικό είναι ότι οι φορείς που σχετίζονται με την
παραγωγή και ασφάλεια τροφίμων, όπως ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ),
δεν σταματούν τις έρευνες για τα συντηρητικά και για τον βαθμό της
επικινδυνότητάς τους.
Τι οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε για να προστατευτούμε από
τα συντηρητικά;
Να διαβάζουμε τις ετικέτες των
τροφίμων και ιδίως αυτών που προτιμάμε, για να δούμε τα χημικά πρόσθετα που
περιέχουν.
Να βάζουμε ποικιλία τροφίμων στο
καθημερινό διαιτολόγιό μας.
Να καταναλώνουμε περισσότερα φυσικά συντηρητικά και λιγότερα
συνθετικά. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
Τώρα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εξαφανίζει το δικαίωμα επιλογής ξεκινώντας από την παραγωγή και φθάνοντας στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Ακόμα και η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ αντικαταστάθηκε από την λέξη ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου