ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΕ ΑΥΓΑ



Στις 11 Ιανουαρίου 2023 η ιστοσελίδα www.cibum.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΕ ΑΥΓΑ - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΣΟΥΜΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑΣ. Τα συγκεκριμένα αυγά πωλούνται από μεγάλα σουπερμάρκετ όπως Lidl, Coop, Axfood, Mathem και ICA Sweden AB. Η ανάκληση ισχύει για Coop Egg Free-range 12-pack, Coop Egg Free-range 24-pack and Xtra Egg Free-range 15-pack με διαφορετικές ημερομηνίες best-before. Ο λόγος για την ανάκληση είναι ότι τα εμπορεύματα ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλα. Ο εκτεταμένος συναγερμός ισχύει για τον ίδιο τύπο αυγού και το ίδιο μέγεθος συσκευασίας, αλλά ισχύει για περισσότερες ημερομηνίες».ΠΗΓΗ

Πως όμως η σαλμονέλα καταλήγει στο κοτόπουλο και τα αυγά;

Τα βακτήρια της σαλμονέλας εισχωρούν στις τροφές μας με αναπάντεχους τρόπους και ένα από τα αγαπημένα τους στέκια είναι τα κοτόπουλα. Και φαίνεται πως η πα­γκοσμιοποίηση βοηθά σ’ αυτό. Ιδού πώς μπορεί να συμβεί.

Η φθηνότερη πηγή σπό­ρων τροφής για τα κοτόπουλα είναι η Αφρική. Οι σπόροι μεταφέρονται αεροπορικά προκειμένου να ταϊστούν τα πουλερικά στα πτηνοτροφεία της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Αφρι­κή υπάρχουν αρκετές περιπλανώμενες άγριες χε­λώνες και σαύρες και τα βακτήρια της σαλμονέλας ταξιδεύουν μαζί με την τροφή για τα κοτόπουλα. Διότι η σαλμονέλα αποτε­λεί μέρος της φυσικής εντερικής χλωρίδας των ερπε­τών. ΕΔΩ η συνέχεια.

Στο NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE  ΕΔΩ έχουμε πληροφορίες παγκοσμίως για την σαλμονέλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαρροϊκή νόσο ετησίως. Όσον αφορά την πηγή μόλυνσης, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων εμπλέκονται τρόφιμα.  Η σαλμονέλωση είναι μια από τις πιο κοινές τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Το 2015, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρθηκε ότι 200 ​​παιδιά είχαν μολυνθεί από Salmonella Enteritidis. Η πηγή φαίνεται να είναι μακαρόνια με τυρί και αυγά. Το 2016, ένα ξέσπασμα με  Salmonella enterica serovar Enteritidis  αναφέρθηκε στην Ελλάδα, επηρεάζοντας 56 άτομα. Τα περισσότερα άτομα είχαν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούσαν νοσηλεία. Επιπλέον, τα συμπτώματα ξεκίνησαν λιγότερο από 12 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής, των τυρωδών ζυμαρικών πέννες. Θεωρήθηκε ότι η θερμοκρασία μαγειρέματος δεν ήταν επαρκής και τα ζυμαρικά πέννες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά λόγω του αυξημένου επιπέδου λίπους σχημάτισαν μια δομή ως κάψουλα γύρω από τον μικροοργανισμό. Αυτές οι συνθήκες εμπόδισαν την καταστροφή του από το γαστρικό οξύ. Η σύντομη περίοδος επώασης αποδόθηκε σε πολύ υψηλή μολυσματική δόση ή σε συνλοίμωξη με Staphylococcus aureus . Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα κόπρανα για διάφορα παθογόνα με σύντομη περίοδο επώασης, επομένως, συνλοίμωξη με S. aureus δεν μπορούσε να αποκλειστεί. 

Σχετικά με αυτό το ζήτημα ένα έχουμε να πούμε. Ας γίνουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο θέμα του σοβαρού ελέγχου των τροφίμων για να μην υπάρχουν και τροφικές δηλητηριάσεις. Η σαλμονέλα προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται "σαλμονέλωση". Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Σκεφτείτε λοιπόν πόση ανασφάλεια έχουμε σαν πολίτες και δη σε ότι αφορά την τροφή μας η οποία είναι ένα αγαθό της ανθρωπότητας το οποίο η φύση μας το παρέχει απλόχερα και όμως με επίκεντρο το κέρδος μας δηλητηριάζουν με εισαγόμενες ζωοτροφές και τροφές . Η Ελλήνων Συνέλευσις στις προγραμματικές της δηλώσεις αναφέρει ρητά ότι το 60% της παραγωγής θα είναι για την εγχώρια κατανάλωση και το 40% για εξαγωγές που σημαίνει την πλήρη αυτάρκεια της χώρας μας σε ότι παράγει.
Μια κυβέρνηση με ελληνική συνείδηση και σεβασμό προς τους πολίτες της οφείλει να δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Πρέπει η ανάπτυξη των ζώων προς βρώση να γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον. Η Πολιτεία με διακυβέρνηση την ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ θα εφαρμόζει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών ώστε να μην υπάρχουν βακτηριακές μολύνσεις στα τρόφιμα. Συνεπώς η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ είναι ο μονόδρομος που στηρίζεται στη δημόσια διοίκηση και απαρτίζεται από όλους τους πολίτες αφού όλοι συμμετέχουμε στην διακυβέρνηση εγκαθιδρύοντας την πραγματική δημοκρατία.


ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β1 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 698 351 3279
email: elizabethkiriakopoulou@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ