Πως όμως η σαλμονέλα καταλήγει στο κοτόπουλο και τα αυγά;
Τα βακτήρια της σαλμονέλας εισχωρούν στις τροφές μας με αναπάντεχους τρόπους και ένα από τα αγαπημένα τους στέκια είναι τα κοτόπουλα. Και φαίνεται πως η παγκοσμιοποίηση βοηθά σ’ αυτό. Ιδού πώς μπορεί να συμβεί.
Η φθηνότερη πηγή σπόρων τροφής για τα κοτόπουλα είναι η Αφρική. Οι σπόροι μεταφέρονται αεροπορικά προκειμένου να ταϊστούν τα πουλερικά στα πτηνοτροφεία της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Αφρική υπάρχουν αρκετές περιπλανώμενες άγριες χελώνες και σαύρες και τα βακτήρια της σαλμονέλας ταξιδεύουν μαζί με την τροφή για τα κοτόπουλα. Διότι η σαλμονέλα αποτελεί μέρος της φυσικής εντερικής χλωρίδας των ερπετών. ΕΔΩ η συνέχεια.
Στο NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE ΕΔΩ έχουμε πληροφορίες παγκοσμίως για την σαλμονέλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαρροϊκή νόσο ετησίως. Όσον αφορά την πηγή μόλυνσης, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων εμπλέκονται τρόφιμα. 1 Η σαλμονέλωση είναι μια από τις πιο κοινές τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Το 2015, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρθηκε ότι 200 παιδιά είχαν μολυνθεί από Salmonella Enteritidis. Η πηγή φαίνεται να είναι μακαρόνια με τυρί και αυγά. Το 2016, ένα ξέσπασμα με Salmonella enterica serovar Enteritidis αναφέρθηκε στην Ελλάδα, επηρεάζοντας 56 άτομα. Τα περισσότερα άτομα είχαν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούσαν νοσηλεία. Επιπλέον, τα συμπτώματα ξεκίνησαν λιγότερο από 12 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής, των τυρωδών ζυμαρικών πέννες. Θεωρήθηκε ότι η θερμοκρασία μαγειρέματος δεν ήταν επαρκής και τα ζυμαρικά πέννες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά λόγω του αυξημένου επιπέδου λίπους σχημάτισαν μια δομή ως κάψουλα γύρω από τον μικροοργανισμό. Αυτές οι συνθήκες εμπόδισαν την καταστροφή του από το γαστρικό οξύ. Η σύντομη περίοδος επώασης αποδόθηκε σε πολύ υψηλή μολυσματική δόση ή σε συνλοίμωξη με Staphylococcus aureus . Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα κόπρανα για διάφορα παθογόνα με σύντομη περίοδο επώασης, επομένως, συνλοίμωξη με S. aureus δεν μπορούσε να αποκλειστεί.
Σχετικά με αυτό το ζήτημα ένα έχουμε να πούμε. Ας γίνουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο θέμα του σοβαρού ελέγχου των τροφίμων για να μην υπάρχουν και τροφικές δηλητηριάσεις. Η σαλμονέλα προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται "σαλμονέλωση". Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου